Κείμενα

απο τον πατήρ Ἀθανάσιο Μάργαρη

Κείμενα / ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ


Αρκετές φορές προσπαθώ να καταλάβω πως φανταζόμαστε την παρουσία του Θεού στην ζωή μας. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι, περιμένουμε να ανοίξει ο ουρανός και με ένα χολιγουντιανό τρόπο να βγει ένα χέρι που θα ανήκει στο «Θεό» να μας δώσει αυτό που ζητάμε. Άλλοι πάλι ότι από τα ουράνια στρώματα θα κατέβει ένα υπέρτατο Ον, το οποίο με φαντασμαγορικό κινηματογραφικό τρόπο θα επέμβει στην γή στην ιστορία, στην ίδια μας την ζωή. Ξεχνάμε βέβαια ότι ο Θεός είναι πνεύμα. Ξεχνάμε ότι όλες οι ανθρωπομορφικές εικόνες περί Θεού δεν απευθύνονται στο Είναι του, αλλά στην δική μας αδυναμία να κατανοήσουμε έξω από εικόνες και σύμβολα. Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο απλά ίσως. Ο Θεός που περιμένουμε έχει ήδη φανεί στο πρόσωπο του Χριστού. Και μας είπε, ότι ένα έχουμε αγάπη ο ένας για τον άλλο θα είναι μέσα μας και δίπλα και γενικότερα στην ζωή μας. Και ότι η μόνη οδός γνώσεως του Θεού είναι η αγάπη. Έλα όμως που εμείς δεν την αντέχουμε ούτε να την δίνουμε πολλώ δε μάλλον όταν μας την δίνουν, και αρεσκόμαστε σε μια μαγική, συναισθηματική και φαντασιακή εικόνα Θεού.

 

Τα βάσανα και οι στενοχώριες μας έχουν τυφλώσει και δεν θέλουμε να δούμε τον Ιησού Χριστό. Ξεχάσαμε εμείς οι άνθρωποι το πώς ήρθε ο Χριστός στην γη, τι πέρασε και πως έφυγε.

 

Ο Θεός έστειλε τον μονογενή του Υιό στην γη. Ο Ιησούς Χριστός παρουσιάστηκε ως απλός άνθρωπος με ανθρώπινη μορφή. Δεν πρόλαβε να γεννηθεί και μαζί με την Παναγία και τον Ιωσήφ φύγανε κυνηγημένοι. Η ζωή του Ιησού Χριστού ήταν φτωχή. Όταν παρουσιάστηκε πολλοί δεν τον πίστεψαν. Τον συκοφάντησαν. Τον λασπολόγησαν. Τον χλεύασαν. Τον ταπείνωσαν. Τον χτύπησαν. Τον σταύρωσαν. Η Μητέρα Του η Παναγία έβλεπε το παιδί της να περνά όλα αυτά. Έβλεπε το παιδί της με τον σταυρό στην πλάτη να ανεβαίνει τον Γολγοθά. Έβλεπε τους σταυρωτές Του με δύναμη να κτυπάνε τα καρφιά  στα χέρια Του και στα πόδια Του.

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Χριστός και η Παναγία δεν πέρασαν μια άνετη ζωή.

 

 

Δεν υπάρχει άνθρωπος, πού να μην έχει βρεθεί μπροστά σε δύσκολη θέση και σε δύσκολες στιγμές. Πελώρια υψώνονται μπροστά μας τα προβλήματα, οι δοκιμασίες και οι αντιθέσεις της ζωής. Είπαν ότι ή ζωή είναι ένα δράμα. Είναι όντως δράμα πολύ μεγάλο. Είναι μία θάλασσα πολυκύμαντος, τις πιο πολλές φορές φουρτουνιασμένη και τις λιγότερες ήρεμη και γαληνιώσα. Πλήθος οι ανάγκες, πού μας περιζώνουν στην πορεία της ζωής. Πλήθος τα προβλήματα, αλλά μεγαλύτερα και αλλά μικρότερα, πού ορθώνονται απειλητικά ενώπιον μας ανά πάσα στιγμήν. Πλήθος οι πειρασμοί, πού καλούμεθα να ξεπεράσουμε. Πλήθος οι παγίδες, πού πρέπει προσεκτικά να αποφύγουμε. Ατελείωτος ο κατάλογος των δυσκολιών της ζωής.

 

Παρεξηγήσεις στις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας. Καχυποψίες, πού κάποτε αντιλαμβανόμεθα και μας πληγώνουν. Αποτυχίες σε κάποιες προσπάθειες μας τραυματίζουν ψυχικά. Δύσκολες καταστάσεις, πού δυσκολευόμαστε  να τις αντιμετωπίσουμε, θλίψεις και δοκιμασίες αναπόφευκτες, πού πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κατάλογος μακρύς και ατελείωτος αντίξοων περιστάσεων της ζωής.

 

Τον ένα ταλαιπωρεί η φτώχεια και ή στέρηση των αναγκαίων προς συντήρηση της οικογενείας του. Τον άλλο, τον καταθλίβει η ανεργία και ή αδυναμία εξευρέσεως πόρων ζωής. Κάποιον τρίτον του αυλακώνει την ψυχή ο πόνος της αρρώστιας.

 

Πιο πέρα κάτι γονείς αντιμετωπίζουν τον πόνο της εγκαταλείψεως των από τα παιδιά των. Ένας άλλος κλαίει για την θέση πού έχασε εξαιτίας της κακότητος ενός προϊσταμένου. Άλλος βασανίζεται από τις τύψεις της συνειδήσεως του για απροσεξίες του και άστοχες ενέργειες του. Πόνος, προβλήματα, δοκιμασίες. Τραύματα καθημερινά ψυχικά, πού αφαιρούν την χαρά και ταλαιπωρούν τον ψυχικό μας βίο. Στενοχώριες αναπόφευκτες από δυσάρεστα περιστατικά Ό κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

 

Εδώ μία μητέρα θλίβεται για το χαμό και το θάνατο του νέου παιδιού της και είναι απαρηγόρητη. Πιο πέρα μία άλλη μητέρα έχει τον καημό, πού δεν μπορεί να αποκαταστήσει την άγαμη θυγατέρα της. Και πιο κάτω κάποιοι γονείς θρηνούν τον αποτυχημένο γάμο των παιδιών του. Κάποιοι άλλοι είναι απαρηγόρητοι, πού το παιδί των έγινε θύμα των ναρκωτικών και το βλέπουν να φθίνει και να οδηγείται σιγά σιγά στον θάνατο. Κάποια σύζυγος κλαίει την εγκατάλειψη της από τον σύζυγο της. Και μια μητέρα είναι δυστυχής πού δεν μπορεί να ζήσει και να συντηρήσει τα ορφανά παιδιά της. Πιο κάτω κάποιοι νέοι έχουν πέσει σε μελαγχολία, γιατί απέτυχαν στις εξετάσεις τους και βλέπουν αδιέξοδο στην μελλοντική τους πορεία. Δυσθυμία, κακοκεφιές, ψυχικές διαταραχές, πόνος ψυχικός αφόρητος, στενοχώρια και λύπη αυλακώνουν τόσο συχνά την ανθρώπινη ψυχή στην πορεία της ζωής. Κοιλάδα κλαύθμωνος ο επίγειος βίος. Τόπος δακρύων και δοκιμασιών. Είμαστε εξόριστα πριγκιπόπουλα πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη. Πολλοί άνθρωποι χάνουν το θάρρος τους μπροστά στις δυσκολίες της ζωής. Και όλοι ανεξαιρέτως έχουμε δοκιμάσει την στενοχώρια και τον πόνο. Πολύ εύκολα συναντά κανείς θλιμμένα πρόσωπα και βλέπει ανθρώπους να υποφέρουν από ψυχικό και σωματικό πόνο, να στενοχωριούνται, να πάσχουν, να παραπονούνται, να αδημονούν, να κάμπτονται και να κυριεύονται από μελαγχολία κάποτε και από πλήρη απογοήτευση.

 

Τέτοιες καταστάσεις δεν πέρασε ο Ιησούς Χριστός? Τέτοιες καταστάσεις δεν πέρασε η Παναγία? Τέτοιες καταστάσεις δεν πέρασαν οι Άγιοι?

 

Όλοι τους τις αντιμετώπισαν με προσευχή γι αυτό και τα κατάφεραν.

 

Τα κατάφεραν γιατί  υπήρξε επικοινωνία με τον Θεό. Εμείς έχουμε αυτήν την επικοινωνία?

 

Εάν ο Θεός ήθελε να επικοινωνεί μαζί μας, μέσα από ένα νεφελώδες συναισθηματισμό που πολλές φορές γίνεται και παραληρηματικός, δεν θα ερχόταν στο κόσμο να ενσαρκωθεί και να γίνει άνθρωπος. Θα μας αποκάλυπτε απλώς μια ουράνια ιδέα. Μια ουράνια αρχή με την οποία θα έπρεπε να συντονιστούμε. Ενώ τώρα στο πρόσωπο του Χριστού μας αποκαλύπτει μια σχέση.

 

 

 

Αυτό το κάνει για πολλούς βέβαια λόγους μα ένας πολύ σημαντικός είναι γιατί ο Θεός δεν είναι αφηρημένη ανώτερη δύναμη, ούτε μια απρόσωπη συμπαντική ενέργεια. Αλλά πρόσωπο με συγκεκριμένες ιδιότητες. Μπαίνει στην ιστορία και στην καθημερινότητα μας. Αποκαλύπτεται.

 

Μια από αυτές τις αποκαλύψεις Του, όχι μόνο αυτή, γιατί ο Θεός φανερώνεται με πολλούς τρόπους και μάλιστα παράδοξους, είναι μέσα από τους ανθρώπους που είναι διπλά μας, ή εμφανίζονται στην ζωή μας.

 

Γι αυτό όταν ζητάμε την βοήθεια του Θεού, όταν λέμε μα που είναι ο Θεός, γιατί δεν μου φανερώνεται, ας κοιτάξουμε και λιγάκι δίπλα μας. Γιατί στα πρόσωπα των ανθρώπων φανερώνεται η αγάπη του Θεού σε εμάς.   Εκεί θα βιώσουμε την παρουσία Του. Όταν μας στέλνει ανθρώπους που μας αγαπάνε, μας προσέχουν, μας στηρίζουν, δεν μας κρίνουν ούτε μας επικρίνουν και δεν μας καταστρέφουν. Και αν ορισμένοι δεν τους συναντήσαμε ακόμη θα μας τους φανερώσει εάν εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτή την κοινωνία μας μαζί τους.

 

Έλεγε ένας γέροντας ότι εγώ την αγάπη του Θεού την κατάλαβα όταν γνώρισα τον τάδε , εκεί ένιωσα ψυχή και σώματι τι σημαίνει να σε αγαπάει ο Θεός. Άλλος φίλος καλός, μου έλεγε: πάτερ μου, τόση αγκαλιά που πήρα από τον Γέροντα, δεν την έχω πάρει ποτέ από τον πατέρα μου. Στην σχέση μαζί του κατάλαβα τι σημαίνει να σε αγαπάει κάποιος. Πήρα κοντά του την αγάπη που δεν είχα νιώσει ποτέ.

 

Ένας άνθρωπος μου είπε το εξής.  Μέσα σε μια αγκαλιά έκανα την πρώτη μου εξομολόγηση και ένιωσα την αγάπη του Κυρίου μας. Άλλη μου ανέφερε. Εγώ αγάπη δεν πήρα από το σπίτι μας. Μα μου έδωσε απίστευτη στοργή μια κυρία γειτόνισσα που δεν είχε παιδιά. Εκεί κατάλαβα ότι κάποιος με αγαπάει.

Εμείς όμως τι κάνουμε τους ανθρώπους που μας στέλνει ο Θεός; Τους διώχνουμε από την ζωή μας. Τους συκοφαντούμε τους εκδικούμαστε γιατί μας αγάπησαν και εμείς δεν το αντέξαμε.

Μήπως λοιπόν ο Θεός έχει φανερωθεί πολλές φορές στην ζωή μας και εμείς απλά δεν τον καταλάβαμε γιατί ψάχνουμε στα νεφελώματα της φαντασίας μας και όχι στην ιστορία της ζωής μας; Μήπως κοιτάμε ουρανό και δεν βλέπουμε ότι στέκεται δίπλα μας;

Ζήσε την παρουσία του Ιησού Χριστού.

Μη τον ψάχνεις εκεί που δεν υπάρχει. Είναι δίπλα σου και κτυπά την καρδιά σου για να μπει μέσα σου και να ζήσει μαζί σου. Δε σου ζητά τίποτα, παρά μόνο τη μετάνοιά σου για να σε σώσει από την αμαρτία. Ζήσε την αγάπη Του. Ζήσε την ειρήνη Του. Ζήσε απλά και ταπεινά. Μην πάσχεις για τα πολλά, γιατί δεν  βρίσκεται εκεί ο Ιησούς Χριστός. Ψάχνει καρδιές ταπεινές και απλές, γεμάτες από αγάπη και καλοσύνη για τον πλησίον. Γίνε τόπος Θεού για να αναπαυθεί μέσα σου ο Ιησούς Χριστός.

 

Μην Τον ψάχνεις μέσα στα πλούτη και τις εξουσίες των ανθρώπων αλλά να τον αναζητάς μέσα στην αγάπη των φτωχών. Η ζωή μας κρίνεται από την αγάπη που δίνουμε.

 

Μην τον ψάχνεις στην ασφάλεια των ανθρώπων αλλά μέσα στην μετανοημένη ψυχή που διψά και ποθεί τη σωτηρία της.

 

Μην τον ψάχνεις στα βιβλία αλλά μέσα στην ψυχή σου. κοίτα βαθιά μέσα σου και θα συναντήσεις των Ιησού Χριστό.

 

Ο Ιησούς Χριστός είναι ΑΓΑΠΗ. Ζήσε την αγάπη του Θεού και η ζωή σου θα αλλάξει αμέσως. Ζήσε την παρουσία του Θεού μέσα σου και η ζωή θα γίνει ειρηνική και ταπεινή. Ζήσε με προσευχή και θα κυριαρχήσει μέσα σου η καλοσύνη, η αγνότητα, η ταπείνωση και η αυταπάρνηση. Τα πάντα μέσα σου θα μεταστραφούν προς το καλό.

 

Δε σε κρίνει για την ζωή σου.  Δε σε κατηγορεί για τα λάθη σου.  Δε πασχίζει να σε ταπεινώσει για τις αμαρτίες σου.  Δε σκέπτεται όπως οι άνθρωποι. Είναι γεμάτος δάκρυα και σε παρακαλεί να Τον δεχθείς. Μην τον απορρίπτεις επικαλούμενος τις ασχολίες της ζωής σου.  Μην τον αποφεύγεις επειδή νιώθεις ντροπή για τις αμαρτίες σου.  Έρχεται ως στοργικός πατέρας για να σε προστατεύσει. ‘Έρχεται ως φίλος για να σε βοηθήσει.  Δέξου Τον.  Ευχαρίστησέ Τον.  Έλα κοντά Του.  Μην αργοπορείς.  Μη διστάζεις.  Έλα κοντά Του. Κοίτα μέσα σου και θα ακούσεις την φωνή Του.  Αγάπησέ Τον με την καρδιά σου.  Λάτρευσέ Τον με την ψυχή σου.

 

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ