Κείμενα

απο τον πατήρ Ἀθανάσιο Μάργαρη

Κείμενα / ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ - ΝΕΙΛΟΣ


Ήθελα μόνωση και ησυχία, Γέροντας Θεόδωρος – Νείλος ο ησυχαστής του Αγιοφαράγγου

Θεόδωρος ο ησυχαστής του Αγιοφαράγγου15-Vmaxresdefault

Ο Γέροντας Θεόδωρος – Νείλος ο ησυχαστής του Αγιοφαράγγου

Κοιμήθηκε εν Κυρίω την Μεγάλη Πέμπτη , 28 Απριλίου του 2016
Εις μνημόσυνον ….
Άγιε Πατέρα την ευχή σου να χουμε!

Ακατανόητος, αλλότριος και ξένος προς την εμπαθή και ειδωλομανούσα εποχή μας. Αγόγγυστα υπέμεινε, ο ταπεινός ασκητής, ως γνήσιος φίλος και μαθητής του Κυρίου Ιησού και την συκοφαντία. «Φιλάδελφα χέρια που μου κόλλησαν την ετικέτα του πλανεμένου, μου προσήγαγαν την μεγαλύτερη ευεργεσία. Δεν ήρθα στην έρημο για ανθρώπινη πελατεία αλλά για την πολυπόθητη σωτηρία. Αυτό με έκανε να φύγω από το αρχικό μου σπήλαιο και να πάω ψηλότερα και πιο απρόσιτα, στον Αη-Λιά. Ήθελα μόνωση και ησυχία, όχι θόρυβο και πολυκοσμία», μας έλεγε ο πάντα ήρεμος και γαλήνιος γέροντας.

Θεόδωρος ο ησυχαστής του ΑγιοφαράγγουIMG_0562_1«Την πιο έντονη προσευχή μου την έκανα για τους διώκτες μου. Ιδιαίτερα, γι’ αυτόν που με εδίωξε από τον Προφήτη Ηλία και γκρέμισε την εκκλησία και την σκήτη και για όσους κρύβονται πίσω απ’ αυτόν…»

…Ο Μεγάλος Εσταυρωμένος κάλεσε πριν από λίγο κοντά του τον φίλο του, τον ισόβια εσταυρωμένο γέροντα Θεόδωρο, τον τελευταίο σπηλαιώτη – ησυχαστή του Αγιοφαράγγου!περίπου στις 11:00 τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης στο Ησυχαστήριο που είχε δημιουργήσει εκεί και μόλις ξάπλωσε στο κρεβάτι του έκλεισε τα μάτια του και κοιμήθηκε…

Όταν βροντοφωνάζει ο Θεός τότε οι άνθρωποι είναι καλύτερα να σιωπούν….
Αυτό ταιριάζει στην περίπτωση του Οσίου γέροντα Νείλου (πρώην Θεόδωρου), του τελευταίου φανερού ασκητή Αγιοφαράγγου.
Μια ζωή σταυρώθηκε, βαρύς, σκληρός σταυρός, ίσως ανάλογος στα μέτρα της αντοχής του. Η άσκηση του ασυνήθιστη.
Πιο σπήλαιο της άνυδρης ερήμου Ράξου, δεν τον γνώρισε ένοικο;
Συκοφαντήθηκε, διασύρθηκε, αμφισβητήθηκε, κυνηγήθηκε, όσο κανένας άλλος ιερωμένος της εποχής μας. Του αρνήθηκαν και αυτό το δικαίωμα της διαμονής στην έρημο, γκρεμίζοντάς του το Ησυχαστήριο του Προφήτου Ηλιού! Και αυτό ενοχλούσε. Ίσως ενοχλούσε περισσότερο η αγάπη του κόσμου και ο τρόπος της ζωής του. Το ήθος του, η διδασκαλία του, οι σιωπηλές παραινέσεις του. Σπάνια μιλούσε, αλλά όταν μιλούσε ζωογονούσε.

Απέφευγε κάθε προβολή και κάθε έπαινο. Δεν ήθελε αυτό που λέμε όνομα και πνευματικό μάρκετινγκ. Περισσότερο μιλούσε σαν ισχυρό μεγάφωνο ο σταυρός. Ή μάλλον οι σταυροί του, που με χαρά σήκωνε, γιατί ήταν τα μπαλκόνια, απ΄ όπου χαιρόταν το φως της Ανάστασης. Έτσι είπε κάποτε και έχει ηχογραφηθεί. Σιωπούσε και για την ταμπέλα του πλανεμένου, του ιδιότροπου, του εκκλησιαστικού «ταραξία», που κάποιοι άφηναν να αιωρούνται.
Και τώρα φώναξε ο Εσταυρωμένος. Η ημέρα που φεύγει κάποιος αγωνιζόμενος, είναι σημαδιακή, γράφει κάπου ένας Άγιος Ευμένιος ( Σωφρόνιος ) του Έσεξ. Και ο γέρο Νείλος έφυγε στην ώρα που ανέβαινε ο Χριστός στο Σταυρό για να δείξει την ισόβια σταύρωση αυτού του ανθρώπου. Την συγγένεια και τη φιλία τους. Έφυγε, μόλις ξάπλωσε στο κρεβάτι του ασκηταριού του. (Λίγο πριν τις 11:00 τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης το αυτοκίνητο έφτασε στο Κεφάλι. ..περίπου στις 11:00 μόλις τον έβαλαν στο κρεβάτι του. Άνοιξε τα μάτια του, κοίταξε και γνώρισε το χώρο, γύρισε το κεφάλι του και παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό! …)

Τώρα μίλησε ο Εσταυρωμένος, που κάλεσε τον ψυχικά αναστημένο Θεόδωρο στη μόνιμη Πασχαλιά του Παραδείσου. Τώρα μαζί με όλους τους άλλους Αγίους, θα οικοδομεί μυστικά την Εκκλησία, γιατί αυτά τελικά είναι τα γνήσια παιδιά της Εκκλησίας.Αυτοί που έμοιασαν στο Χριστό. Χαμένοι, αλλά και οι μόνοι υπάρχοντες. Πτωχοί, αλλά και αφάνταστα πλούσιοι. «Ανόητοι», αλλά και οι πιο έξυπνοι. Μηδενισμένοι, αλλά τελικά οι μοναδικοί! 

Θεόδωρος ο ησυχαστής του Αγιοφαράγγουptheodoros1Ο πατέρας Θεόδωρος ήλθε στον τόπο μας το Δεκέμβριο του 1997. Γεννημένος στη Σάμο το 1941 και μετά από ένα ντοκιμαντέρ του Νίκου Ψιλάκη που είχε δει για το Αγιοφάραγγο, αποφάσισε να έλθει στον τόπο μας.
Μόνος, χωρίς να πει σε κανένα τίποτα, πήρε ένα ταξί από το Ηράκλειο και τον μετέφερε ως τον πόρο του φαραγγιού!
Κατέβηκε, περπάτησε, και αν και χειμώνας αποφάσισε να μείνει σε σπηλιά στο Αγιοφάραγγο…
Το 2004 ανηφόρησε σε κορυφή των νοτιοδυτικών Αστερουσίων, μεταξύ Αγιοφαράγγγου και Μαρτσάλου, όπου έκτισε μικρό ναό αφιερωμένο στο Προφήτη Ηλία. Στην πορεία και με τη συνδρομή φίλων της περιοχής ετοίμασε μικρές εγκαταστάσεις στο χώρο.
Όμως το 2009 εκδιώκεται από την περιοχή, από τον ιδιοκτήτη του χώρου…
Ανηφόρισε ακόμα ψηλότερα προς το Κεφάλι, όπου με τη συνδρομή και πάλι πιστών ίδρυσε Ησυχαστήριο…

«Άνω σχώμεν τας καρδίας.
Έχομεν προς τον Κύριον»

Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου, και ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις Βασιλεύσι κατα βαρβάρων δωρούμενος, και τον σόν φυλάττων, δια του Σταυρού σου πολίτευμα.

Ο Θεός των πατέρων ημών, ο ποιών αεί μεθ’ ημών κατά την σην επιείκειαν, μη αποστήσης το έλεός σου αφ’ ημών, αλλά ταις αυτών ικεσίαις εν ειρήνη κυβέρνησον την ζωήν ημών.