Κείμενα

απο τον πατήρ Ἀθανάσιο Μάργαρη

Κείμενα / ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.


Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς περιουσία και χωρίς σάρκα, δεν μπορεί να ζήσει όμως χωρίς ψυχή. Όταν ο άνθρωπος μπαίνει από τον άυλο κόσμο σ` αυτόν τον ορατό κόσμο, μπαίνει με σώμα, αλλά χωρίς περιουσία. Όταν βγαίνει από τον ορατό κόσμο, βγαίνει χωρίς σώμα και χωρίς περιουσία. Τον άνθρωπο μπορούμε να τον φανταστούμε και χωρίς περιουσία και χωρίς σάρκα, αλλά δεν μπορούμε να τον φανταστούμε χωρίς ψυχή, επειδή η ψυχή είναι η ουσία του ανθρώπου.

 

Στην ψυχή μας πρέπει να ρίξουμε το βάρος  και να την κάνουμε πιο δυνατή και πιο  ισχυρή.

Ο τρόπος που βιώνουμε τα προβλήματα  της ζωής αυτής που ζούμε, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα αλλά και τις ψυχολογικές συνέπειες που θα έχουν σε εμάς και στους ανθρώπους γύρω μας. Κάποιοι άνθρωποι, όταν έρχεται μια κρίση στη ζωή τους, βρίσκουν τη δύναμη να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ή να το ξεπεράσουν. Μερικοί, μπορεί όχι μόνο να αντέξουν, αλλά και να ευημερήσουν μετά από μια καταστροφή. Άλλοι αφήνονται να βουλιάξουν σε ένα ψυχολογικό τέλμα. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τα προβλήματα είναι εκείνοι που τους αποκαλούμε ανθεκτικούς. Σίγουρα η ανθεκτικότητα δεν εξαφανίζει τα προβλήματα, αλλά σου δίνει τη δύναμη να συνεχίζεις τη ζωή σου. Η ανθεκτικότητα δεν είναι ένα έμφυτο χάρισμα. Μπορούμε όμως να «γυμνάσουμε» την ψυχή και το μυαλό μας και να τα κάνουμε πιο ανθεκτικά.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα της ψυχής μας , αν δεν την έχουμε ήδη αποκτήσει;

Είναι πολύ απλό.

Επικαλούμαστε Αυτόν που μας έδωσε την ψυχή  και έδωσε την δική  Του ψυχή για εμάς.

Θα  μου πεις τώρα εσύ που διαβάζεις το κείμενο. Τι μας λες τώρα πάτερ? Όλοι οι παπάδες αυτό λένε. Πέσμας κάτι καινούριο.

Και απαντώ. Δεν υπάρχει κάτι καινούριο μετά από τον Ιησού Χριστό. Δεν υπήρξε κάποιος που ενδιαφέρθηκε για την ψυχή μας  δίνοντας την δική του ψυχή. Εάν υπάρχει δείξε μου ποιος είναι για να τον γνωρίσω κι εγώ.

 

 

Για να έχει ο άνθρωπος δυνατή και σπάνια ψυχή  πρέπει να κάνει παρέα με ανθρώπους τέτοιου είδους. Να κάνει παρέα με ανθρώπους που έχουν δυνατή ψυχή και από αυτούς να διδαχτεί.

Θα με ρωτήσεις τώρα. Υπάρχουν? Και σου απαντώ. Ναι υπάρχουν

Είναι οι Άνθρωποι που δεν κοιμούνται χωρίς να σας πουν καληνύχτα, που δεν ξεκινούν την μέρα τους αν δεν σας πούν καλημέρα. Είναι οι Άνθρωποι που αρπάζουν κάθε ευκαιρία να σας δούν,  που φτιάχνουν χώρο και χρόνο με σκοπό να σας δούν. Είναι οι  Άνθρωποι που μες τον πανικό, το χάος και την αναμπουμπούλα δε θα σας ξεχάσουν και θα φροντίσουν να το δείξουν, γιατί στα δύσκολα φαίνεται η αξία μας.

 

Είναι οι Άνθρωποι που προτρέχουν να καλύψουν την χιλιομετρική απόσταση, που κρατούν την φλόγα αναμμένη παντός καιρού, γιατί η ψυχολογική απόσταση είναι η χειρότερη και ψυχραίνει τους ανθρώπους.

Είναι οι Άνθρωποι οι  ευαίσθητοι, οι υπομονετικοί με ζεστή ψυχή, με μια αγκαλιά που χωράει εσάς μαζί με όλες σας τις έννοιες και τα προβλήματα, με ένα τρυφερό χάδι που χαλαρώνει και με ένα πλατύ χαμόγελο που εκπέμπει αισιοδοξία και θετική ενέργεια.

 

Είναι οι Άνθρωποι που θα προτιμήσουν να σας πονέσουν με την αλήθεια, παρά να σας βλέπουν να ζείτε με την ψευδαίσθηση του ψέματος. Είναι οι Άνθρωποι που διακρίνουν το δίκαιο από το άδικο και το σωστό από το λάθος, που θα σας προσφέρουν μια αντικειμενική θέαση, χωρίς να μεροληπτούν. Άνθρωποι που δεν επαναπαύονται στα κατεκτημένα, που συνεχίζουν αδιάκοπα να σας αποδεικνύουν την αγάπη και την εκτίμηση που σας έχουν.

 

 

Είναι οι Άνθρωποι οι  γενναιόδωροι που προσφέρουν απλόχερα ότι έχουν, υλικά και πνευματικά αγαθά, που δεν φοβούνται μήπως χάσουν ή μείνουν μόνοι. Άνθρωποι ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ γιατί είναι άνθρωποι με ανθρωπιά και ευαισθησίες. Άνθρωποι που οι ψυχές τους ποτίστηκαν με δάκρυα ήλιου ή φεγγαριού και δε θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν, θα ζουν είτε μέσα από έργα, τα λόγια, είτε μέσα από φωτογραφίες και αναμνήσεις. Είναι οι Άνθρωποι οι  σπάνιοι και ευλογημένοι. Οι  Άνθρωποι με σπάνια, αθώα και καθαρή ψυχή.

Είναι αυτοί οι Άνθρωποι που έχουν πίστη και από την πίστη αυτή αντλούν την δύναμη.

Εάν λοιπόν συναναστραφούμε με τέτοιους ανθρώπους τέτοιοι θα γίνουμε κι εμείς.

Το κακό είναι όταν ο άνθρωπος είτε ακούσια είτε  εκούσια συναναστραφεί με άπιστους ανθρώπους.

 

 

Πώς να πιστέψουν οι άπιστοι τι θαύματα μπορεί να γεννήσει η πίστη; Ξεχνούν πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη, όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα. Τρομάζεις όταν, ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλαβαίνεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου, τρομάζεις,  γιατί δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άνανδρες πράξεις σου, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους. Ξέρεις πως εσύ, όχι η μοίρα, όχι η τύχη, μήτε οι άνθρωποι γύρω σου, εσύ μονάχα έχεις, ότι και αν κάνεις, ότι και αν γίνεις ακέραιη την ευθύνη.

Το επαναλαμβάνω και ας γίνομαι  λίγο  κουραστικός.

Η ψυχή μας και η ζωή μας δεν μπορεί να στηριχτεί χωρίς τον Ιησού Χριστό.

Στηρίζουμε τη ζωή μας ολόκληρη στον Ιησού Χριστό που θυσίασε τη δική Του ζωή για να γίνει στήριγμα μας, ελπίδα μας, δόξα μας.

Φοβόμουν τον σατανά, μέχρι που έμαθα ότι είναι νικημένος. Και αυτό που χρειάζεται είναι πίστη στον νικητή, τον Ιησού Χριστό τον κύριο.

Είναι θαυμάσιο για κάποιον να ξέρει να μιλάει πολλές γλώσσες. Αλλά υπάρχουν δυο ακόμα πιο σπουδαία: Να ξέρει να συγκρατεί τη μια που έχει και να ακούει και να καταλαβαίνει τη γλώσσα του Θεού.

Ο στόχος του Θεού είναι να μας δοξάσει. Στόχος του διαβόλου είναι να μας καταστρέψει αιώνια.

 

Αγάπησε την αλήθεια. Μείνε στην αλήθεια. Ζήσε την αλήθεια. Υπηρέτησε την αλήθεια. Με οποιοδήποτε κόστος. Η αλήθεια του Θεού είναι πανοπλία και ασπίδα!

 

 

 

Ποτέ δεν θα μετανιώσεις: Αν σκέπτεσαι προτού κρίνεις. Αν ακούς πριν αποφασίσεις. Αν συγχωρείς τους εχθρούς σου. Αν αγαπάς την αλήθεια. Αν κλείνεις τα  αυτιά σου στο κουτσομπολιό.

Η ζωή του Ιησού Χριστού δεν χρειάζεται προσπάθεια. Χρειάζεται κάτι πιο δύσκολο. Υπακοή και παράδοση, αγάπη και πίστη στο πρόσωπό Του.

Γι αυτό σου προτείνω και σε συμβουλεύω να ξεκολλήσεις από το παρελθόν σου. Το παρελθόν σε  έχει αιχμαλωτίσει και ίσως το παρελθόν να γίνει η αίτια να χάσεις και την ψυχή σου.

Το παρελθόν δεν μπορείς να το αλλάξεις. Μπορείς όμως να καταστρέψεις το παρόν αν δεν αξιοποιήσεις με την οδηγία του Θεού, το μέλλον που σου χαρίζει.

Αυτή η ζωή είναι μικρή, αλλά πολύ σημαντική, γιατί κρίνεται η αιωνιότητα που είναι ατέλειωτη και δεν αλλάζει.

Αυτή η ζωή είναι πολύτιμη, γιατί ακολουθεί η άλλη που είναι αιώνια. Αξιοποίησε σωστά τα μηνύματα που σου στέλνει ο Θεός.