Κείμενα

απο τον πατήρ Ἀθανάσιο Μάργαρη

Κείμενα / Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων


Πολλοί ίσως αγνοούν τη νηστεία αυτή.Η χρονική της διάρκεια κυμαίνεται,επειδή η έναρξή της εξαρτάται από την κινητή εορτή του Πάσχα.Αρχίζει από την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και λήγει στις 28 Ιουνίου,την παραμονή δηλ.των Αγ.Αποστόλων Πέτρου και Παύλου {δηλ.28 Ιουνίου νηστεύουμε,29 Ιουνίου όχι}.Είναι δυνατόν να διαρκέσει από ένα μήνα μέχρι καθόλου,όταν το Πάσχα πέσει 5 Μαίου.

Για τη νηστεία αυτή κάνουν λόγο ο Μ.Αθανάσιος και οι Αποστολικές Διαταγές,δηλ.είναι γνωστή από τον 4ο αιώνα.Αρχικά βέβαια ήταν επταήμερη και υπήρχε πριν καθιερωθεί η εορτή των Αγίων Αποστόλων.Συνδεόταν δε με την εορτή της Πεντηκοστής,επειδή μετά από αυτήν οι Απόστολοι "Νηστεύσαντες και προσευξάμενοι"(Πραξ.Ιγ΄3) άρχισαν το κυριακάτικό τους έργο.Όταν καθιερώθηκε η εορτή των Αποστόλων,η νηστεία παρατάθηκε μέχρι την 28 Ιουνίου.

Και σ'αυτή τη νηστεία καταλύεται {= τρώγεται } ψάρι.Επίσης καταλύεται και στην εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου (24 Ιουνίου),οποιαδήποτε μέρα και αν πέσει.Αν η εορτή των Αγ.Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πέσει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή καταλύεται μόνο ψάρι,όχι κρέας.Την παραμονή της εορτής είναι αυστηρή νηστεία,εκτός εάν είναι Σάββατο ή Κυριακή .Οι Χριστιανοί πρέπει να τιμούμε γενικά όλες τις νηστείες,διότι ωφελούμεθα ψυχικά.Η νηστεία είναι υποχρεωτική για όλους,εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας.

Αρχαιότερες νηστείες είναι εκείνη της Τετάρτης και της Παρασκευής,που φθάνει μέχρι την αποστολική εποχή.

Καθιερώθηκε δε η μεν Τετάρτη σε ανάμνηση του Συμβουλίου των Ιουδαίων που μεθόδευσε την προδοσία και τη σύλληψη του Κυρίου,η δε Παρασκευή,επειδή κατ'αυτήν σταυρώθηκε και έπαθε έως του Σταυρού ο Κύριος.

Έτσι οι Χριστιανοί ενήστευαν διαφορετικές ημέρες από τους Ιουδαίους,που είχαν ως ημέρες νηστείας τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Η νηστεία των δύο αυτών ημερών (Τετάρτη και Παρασκευή) είναι για όλο το χρόνο { πλην εξαιρέσεων}.Πρέπει λοιπόν να την προσέχουμε και να την εφαρμόζουμε,διότι είναι και σχετικά εύκολη.

Εν τούτοις και σ'αυτές γίνεται κατάλυση οίνοι και ελαίου ορισμένες εορτές Αγίων που είναι επίσημες.

Η νηστεία είναι άριστο μέσον προς κατάκτηση των αρετών και συντελεί στη σωτηρία μας.