Κείμενα

απο τον πατήρ Ἀθανάσιο Μάργαρη

Κείμενα / ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Το να είναι κάποιος ελεύθερος ισοδυναμεί με το να είναι άνθρωπος. Η ελευθερία είναι, αναμφίβολα, ένα από τα ανώτερα αγαθά που μπορεί κάποιος να επιδιώξει. Υπάρχουν όμως δύο μορφές ελευθερίας,  και οι δύο καλές, αλλά η μια ανώτερη από την άλλη,  άρα καλό είναι να τις διαχωρίσουμε.

 

Η πρώτη ελευθερία, η πιο “εξωτερική”, είναι η ελευθερία επιλογής. Αυτή είναι η ελευθερία για την οποία έγιναν οι επαναστάσεις, η ελευθερία που επιδιώκουμε όταν μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία που ζητάμε όταν απαιτούμε να μη μας επιβάλλονται άλλοι και να μη μας καταπιέζουν. Όπου υπάρχει αυτή η ελευθερία, επέρχεται μια ωρίμανση στην ικανότητά μας να κρίνουμε καταστάσεις, και επίσης μια ωρίμανση στη δυνατότητά μας να λαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Άρα αυτή η ελευθερία είναι καλή, είναι ένα αγαθό που αξίζει να επιδιώξει κάποιος με θυσίες και αγώνες.

 

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ελευθερία, πιο εσωτερική και πιο “μυστική», και αυτή είναι η ελευθερία από τα πάθη μας, η ελευθερία από τον ίδιο τον εαυτό μας. Είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τα πάντα στη ζωή χωρίς ταραχή, χωρίς στενοχώρια, με αρχοντιά, φιλότιμο και μεγαλοψυχία. Για να αποκτηθεί αυτή η ελευθερία χρειάζονται επίσης αγώνες, αλλά αυτή τη φορά παλεύοντας με τον εαυτό μας μάλλον παρά με τους άλλους. Χρειάζεται να νικήσουμε τα ευτελέστερα ένστικτα μας,  τη ζήλεια, την εκδικητικότητα, την οκνηρία, την πλεονεξία, ώστε να φανερωθεί μέσα μας το πραγματικό μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης. Αυτή λοιπόν η ελευθερία,  στην ουσία, ελευθερία έκφρασης του πραγματικού και βαθύτερού μας εαυτού,  είναι ανώτερη από την πρώτη, εφ’ όσον από τη στιγμή που την κατακτήσουμε, κανένας δε μπορεί να την πάρει ποτέ από εμάς. Είναι επίσης προϋπόθεση για να αξιοποιήσουμε σωστά και την πρώτη, την εξωτερική ελευθερία: Αν δεν είμαστε ελεύθεροι από τα ευτελή πάθη μας, τότε η εξωτερική ελευθερία καταντά να είναι ασυδοσία, η εξουσία του νόμου της ζούγκλας.

 

Η Εάν θέλεις ελευθερία, τότε προσπάθησε πρώτα να ελευθερώσεις εσένα από τον ίδιο σου τον εαυτό. Όσον αφορά στη γνώση ισχύει ως κορυφαίος ο κανόνας: Γνώρισε τον ίδιο σου τον εαυτό! Όσον αφορά στην ηθική ισχύει ως κορυ­φαίος ο κανόνας: Ελευθερώσου από τον ίδιο σου τον εαυτό!

Εάν θέλεις να φθάσεις την ελευθερία με επανάσταση, τότε εξέγειρε την επανάσταση πρώτα ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό και θα δεις ότι όλες οι άλλες επαναστάσεις είναι περιττές.

Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη.

Εάν θέλεις να φθάσεις στην ελευθερία με πόλεμο, τότε ξεκίνα τον πόλεμο πρώτα ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό, κι αν ολοκληρώσεις αυτόν τον πόλεμο με επιτυχία, θα δεις ότι όλοι οι υπόλοιποι πόλεμοι είναι περιττοί.

 

Λες ότι επιθυμείς την ελευθερία; Τότε πρέπει να σταθείς δίπλα στον Θεό ενάντια στον εαυτό σου και ενάντια στον κόσμο. Πρώτα ενάντια στον εαυτό σου, αφού μέσα σου είναι το κύριο πεδίο μάχης ενάντια στον κόσμο. Εάν νικήσεις τον κόσμο εκεί, στον εαυτό σου, στο κύριο πεδίο μάχης, τον νίκησες σε όλα τα μέτωπα. Εάν όμως τον νικήσεις σε όλα του τα μέτωπα, ενώ δεν τον νικήσεις μέσα σου, αυτός θα παραμείνει ανίκητος στο κύριό του φρούριο.

 

Εάν δεν νικήσεις τον εαυτό σου μ’ όλους τους υπόλοιπους κόπους θα καταφέρεις μόνο να πηδάς από φυλακή σε φυλακή, από κλουβί σε κλουβί. Η ελευθερία της κοινωνίας και η εθνική ελευθερία και η ελευθερία του κράτους και η παγκόσμια ελευθερία, χωρίς απελευθέρωση από τον ίδιο της τον εαυτό, είναι μόνο παραπλανητικά και ψεύτικα ονόματα διάφορων φυλακών, διάφορων κλουβιών.

Απελευθερώσου από τον ίδιο σου τον εαυτό και θα είσαι εκτός, από όλες τις φυλακές και όλα τα κλουβιά.

 

Εάν θέλεις να σε βοηθήσω για να βρεις τους εχθρούς σου ευχαρίστως θα το κάνω.

Οι εχθροί είναι το ψέμα, ο εγωισμός, η αλαζονεία, η περηφάνια, η υποκρισία, η πλεονεξία, η συκοφαντία, η ζήλεια, η αχαριστία, η αδικία, η κακία, το μίσος, η απέχθεια, το κλέψιμο, η πονηρία.

Αυτοί είναι οι εχθροί που κρατάνε αιχμάλωτο τον άνθρωπο και ο άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος.

Όλοι αυτοί οι εχθροί έχουν αρχηγό τους τον διάβολο.

Ο άνθρωπος έχασε την ελευθερία του και μπήκε φυλακή από την δική του επιλογή.

Και να ήταν μόνο αυτό. Τώρα ο άνθρωπος τις ευθύνες τις ρίχνει στον Θεό.

Ο θεός δεν έχει ευθύνη για τις πράξεις αυτών που έχουν ελευθερία επιλογής.

Ένας άνθρωπος που είναι φυλακισμένος στην κακία, για να δικαιολογηθεί, ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους κακούς ανθρώπους.

 

ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Η κακία αντιμετωπίζεται με τόλμη, θάρρος και σθένος.

Άνθρωποι κακοί, μικρόψυχοι, μοχθηροί, ψεύτες, συκοφάντες, αγνώμονες. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους συναντήσεις και εσύ σε αυτή τη ζωή. Και θα κληθείς μέσα από αυτή τη «συνάντηση» να επιβιώσεις αλλά κυρίως να αξιοποιήσεις το σπουδαίο μάθημα της ζωής που θα πάρεις.

Κάθε ένας η κάθε μια από εμάς, έχει βιώσει με διαφορετικό τρόπο και με ποικίλες μορφές εκφάνσεις ζήλιας, μοχθηρίας και κακίας. Και ίσως προσπαθείς και εσύ όπως και οι περισσότεροι  να βρεις την αίτια, το λόγο μιας αδικαιολόγητης πισώπλατης μαχαιριάς, ενώ πασχίζεις να επουλώσεις ταυτόχρονα τις πληγές σου.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς και όρια.

Είναι  εκείνοι που θα θυσίαζαν αξίες, ιδέες, σχέσεις, ανθρώπους απλά και μόνο για να πετύχουν το σκοπό τους. Εκείνοι που κρίνουν, κριτικάρουν και υπονομεύουν τους υπολοίπους για τα πάντα. Όσοι σε κακοποιούν λεκτικά, συναισθηματικά ή σωματικά.

Οι εκμεταλλευτές. Οι ψεύτες και οι μυθομανείς.

 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την ανθρώπινη κακία είναι η ΑΠΟΣΤΑΣΗ, ειδικά αν έχεις δοκιμάσει όλους τους τρόπους προσέγγισης. Μετά την ΑΠΟΣΤΑΣΗ, προσπάθησε να νιώσεις ΟΙΚΤΟ, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς πως πίσω από τόσο προβληματικούς ανθρώπους, κρύβεται μεγάλη κακία και μεγάλος πόνος, και μετά ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥ και απεγκλωβίσου. Πέτα μακριά από την μικρότητα των ανθρώπων και μην την αφήνεις να σε αγγίζει.

Εάν καταλάβεις ότι έχεις κι εσύ την κακία και όλα όσα πηγάζουν από αυτήν, μην διστάσεις να τα βάλεις με τον εαυτό σου ώστε να απελευθερωθείς.

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε προειδοποιώ ότι θέλει πολύ τσαγανό, θάρρος, θέληση και δύναμη.

Εάν καταφέρεις να νικήσεις μόνο τότε θα μπορείς να λες ότι ελευθερώθηκες από την (φυλακή) κα έτσι θα έχεις πετύχει την μεγαλύτερη νίκη.

Ο διάβολος,  θα χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία να συγχύσει τους αληθινούς Ορθόδοξους Χριστιανούς, τον έναν ενάντια στον άλλο, άλλοτε για θέματα μεγάλα και άλλοτε (συνήθως) για μικρά. Πρέπει να προσπαθήσουμε με σταθερότητα να μην πιαστούμε από το δόλωμα. ο διάβολος περπατά γυμνός ανάμεσά μας.

Περπατά ψάχνοντας να βρει ανθρώπους για να υπογράψουν συμφωνία μαζί του.

Πιστεύω ότι σε ελάχιστους ανθρώπους αρέσει να ακούν για πολέμους, μάχες και εχθρούς. Εντούτοις όλοι θα συμφωνήσουμε ότι στην περίπτωση που υπάρχουν, το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι να τους αγνοήσει, υποθέτοντας την ανυπαρξία τους. Πηγαίνοντας στον Λόγο του Θεού τώρα, βρίσκουμε ότι και αυτός μιλάει για ένα εχθρό, τον διάβολο, και για μια μάχη που λαμβάνει χώρα εναντίον του, προτείνοντας επίσης γνώση αυτού και των μεθόδων του.

Για να κλείσουμε λοιπόν: υπάρχει ένας πνευματικός αγώνας και μια μάχη που έχουμε να δώσουμε. Σ’ αυτήν την μάχη δεν είμαστε απροστάτευτοι αλλά έχουμε την πανοπλία του Θεού, τα πνευματικά όπλα του Θεού, τα μόνα κατάλληλα γι’ αυτήν την μάχη. Επίσης έχουμε τον Θεό μας, που είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλον και είναι ένας Θεός ειδικευμένος στο να μας ελευθερώνει και να μας βγάζει από τις παγίδες που στήνει ο διάβολος.  Αν ο άρχοντας του κόσμου τούτου εγείρει διωγμό εναντίον μας, ας μην απορήσουμε. Είναι φυσικότατο και σημαίνει ότι το βασίλειο του έχει προβλήματα μαζί μας. Ας σταθούμε λοιπόν στις δυσκολίες πιστοί στον Θεό, γιατί ξέρει ο Κύριος να ελευθερώνει από τα δεινά  τους ευσεβείς.