Κείμενα

απο τον πατήρ Ἀθανάσιο Μάργαρη

Κείμενα / ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ; ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΝΙΩΣΕ;


Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί. Άλλες φορές οι δυσκολίες αυτές μπορεί να είναι μεγάλης ή μικρής έντασης, καθοριστικές ή όχι για τη ζωή του κάθε ανθρώπου. Πολλές φορές μπορεί να νιώσουμε ότι αυτές οι δυσκολίες μας κατακλύζουν, γίνονται σαν «βουνό» και δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε για να επιλύσουμε τις καταστάσεις που μας απασχολούν. Μπορεί να αρχίζουν να μας φταίνε όλα και να επικεντρωνόμαστε μόνο στα αρνητικά που συμβαίνουν στη ζωή μας.

Η ζωή  δεν κυλάει πάντα ήρεμη κι ευτυχισμένη. Οι περισσότεροι άνθρωποι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο αντιμετωπίζουν προβλήματα, δυσκολίες, καταστάσεις που προκαλούν αγωνία ή πόνο.

 

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα, συχνά αισθανόμαστε ότι είμαστε οι μόνοι που έχουμε αυτά τα προβλήματα ή έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε για τα προβλήματά μας και να νιώθουμε ότι είναι πιο σύνθετα και πιο επώδυνα, από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Αλλά αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα βρούμε πολλούς ανθρώπους να περνούν πολύ χειρότερες δυσκολίες από εμάς.

Η «αποδοχή του προβλήματος», και η αποδοχή ότι το φταίξιμο είναι πρώτα από όλα δικό μας είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος. Πολλές φορές, ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους, στην κοινωνία ή στις περιστάσεις της ζωής.

 

Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία, αλλά όλα είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος μας.

Πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να παραιτηθούμε και να παραδεχτούμε ότι νικηθήκαμε.

Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε ποτέ, και πρέπει να είμαστε σίγουροι για αυτό που κάνουμε.

Μπορεί να υπάρχουν δύσκολες στιγμές, αλλά οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας και να κερδίσουμε.

 

Στη ζωή μας, καθημερινά, βιώνουμε μικρές ή μεγάλες αντιξοότητες. Κάποιες οφείλονται στην κακή θέληση, την επιθετικότητα ή και την ανοησία των άλλων. Άλλες στην έλλειψη ή απώλεια κάποιου προσώπου ή αντικειμένου που μας ενδιαφέρει.

Οι δυσκολίες και οι ματαιώσεις είναι μέσα στη ζωή και τις βιώνουν όλοι οι άνθρωποι. Ο τρόπος αντιμετώπισης όμως είναι διαφορετικός. Άλλοι γίνονται επιθετικοί, άλλοι αρρωσταίνουν και άλλοι παθαίνουν κατάθλιψη. Υπάρχουν και κάποιοι που είναι πιο ψύχραιμοι παρόλο που πονάνε πολύ περισσότερο.

 

Άγνωστε  φίλε και άγνωστη φίλη.

Το σπιτικό του κάθε ανθρώπου είναι σαν ένα καράβι που ταξιδεύει στον ωκεανό.

Η ζωή μας όπως και ο ωκεανός έχει μεγάλες φουρτούνες και μποφόρ.

Οι ναυτικοί το ξέρουν καλά. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που το έχουν πληρώσει με τη ζωή τους. Οι ισχυρές καταιγίδες που ξεσπούν καταμεσής της θάλασσας μπορεί να αποδειχθούν πολύ τρομακτικές και οδυνηρές.

Κύματα νερού υψώνονται σαν τοίχος μπροστά στα πλοία, τα οποία χτυπούν αλύπητα το σκαρί από κάθε πλευρά.

Μια δυνατή καταιγίδα μπορεί να κατατροπώσει ακόμη και τα μεγαλύτερα και πιο «ρωμαλέα» πλοία.

 

 

Όπως και να ’χει, μια «μάχη» με αντίπαλο τη θάλασσα είναι πάντοτε σκληρή και η έκβασή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά διατηρημένο είναι το πλοίο, πόσο εκπαιδευμένο και έμπειρο είναι το πλήρωμα και φυσικά.

(Στην θάλασσα της ζωής)  εξαρτάται πόσο γερά θεμέλια έχει το σπίτι και κατά πόσο (το προσωπικό)  πόσο έμπειρο και εκπαιδευμένο είναι.

Θα σου πω την αλήθεια και δεν θα σου χαϊδέψω τα αυτιά.

Αυτήν τη ζωή που τόσο τη δοξάζουμε στα λόγια, πολλές φορές δεν έχεις τη δύναμη να της αντισταθείς.

Έχεις το αίσθημα πως κολυμπάς στη φουρτούνα χωρίς σωσίβιο, ίδιος ναυαγός που προσπαθεί να φτάσει στη στεριά του, αλλά βλέπει τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν.

 

Τα βόλια έρχονται από πολλές μεριές. Από τα οικονομικά αδιέξοδα, από ανθρώπους που εμπιστεύτηκες, από έρωτες που σε πρόδωσαν, από την επαγγελματική ανασφάλεια.

Πόσα να αντέξει ο ανθρώπινος νους και πόσες ελπίδες να συντηρήσει η καρδιά του;

Βουλιάζεις στην απογοήτευση ανήμπορος να ανταποκριθείς στα δύσκολα που προκαλούν τη μέρα σου. Δεν έχεις τη διάθεση να επικοινωνήσεις, να χαμογελάσεις, να κάνεις παιχνίδι με τις στιγμές σου, βρε αδελφέ.

Κι όλα αυτές τις αισιόδοξες ατάκες που προσπαθούν να σου πασάρουν οι δήθεν υπεραισιόδοξοι, εσένα σε αφήνουν αδιάφορο. Εσύ ασπάζεσαι μόνο το δικαίωμά σου στην παραίτηση. Γιατί είσαι απλά άνθρωπος. Και σαν άνθρωπος φοβάσαι , απογοητεύεσαι,  λυγάς και θέλεις να μείνεις κουρνιασμένος στη γωνιά σου.

 

Ποιος δεν το έκανε; Ποιος δεν το ένιωσε; Ποιος μπορεί να σου χρεώσει την ανθρώπινη αδυναμία της δικής σου στιγμής, όταν ο ίδιος μετράει τις αντίστοιχες δικές του;

Νομίζω, όμως, πως πρέπει να σκεφτείς τούτον τον απλό το λόγο.

Δικαίωμά σου είναι να πέσεις. Όταν πέσεις, όμως, να βάλεις κάτω και τα δυο σου χέρια και να σηκωθείς ξανά. Όπως έκανες όταν ήσουν παιδί. Να κλάψεις, να αγκαλιάσεις το παράπονό σου, αλλά να σταθείς πάλι όρθιος. Μέσα σου.

Κι αν νιώσεις κουρασμένος, να ξαποστάσεις. Να πάρει μια ανάσα η καρδιά σου. Να ξεκουράσεις το κορμί από το τρέξιμο της μέρας και το μυαλό σου από τις έγνοιες που σου έχουν φορτωθεί. Όχι για πολύ, όμως. Δε θέλει χάσιμο χρόνου η ζωή. Σε θέλει στην αρένα της για να σε φλερτάρει. Μην  φοβηθείς, να παλέψεις με τους φόβους σου.

 

Μάθε….  Γνώρισε το  πραγματικό, το αληθινό νόημα της ζωής.

Εάν εσύ δεν μπορείς να το βρεις, σίγουρα σε ψάχνει αυτό.

Σε ψάχνει το νόημα της ζωής  και δεν σε βρίσκει. Κρύβεσαι ή μήπως άλλαξες διεύθυνση και παρέλειψες να το δηλώσεις;

Με βεβαιότητα σου το αναφέρω, ότι ποτέ δεν γνωρίζεις εξαρχής για ποιο λόγο βρίσκεσαι στη ζωή και τι σου επιφυλάσσει ο χρόνος. Τι θα άφηνες αλήθεια πίσω σου αν γνώριζες ότι σήμερα διανύεις την τελευταία σου ημέρα; Ποια θα ήθελες να είναι η κληρονομιά σου;

 

Πιστεύω ότι σου αξίζει να βρεις το νόημα της δικής σου ζωής, τι είσαι προορισμένος να κάνεις. Να επιλέξεις με συνέπεια και θάρρος, παρά το τίμημα που σου αναλογεί.

Το ζήτημα της υλοποίησης των ονείρων σου είναι συνυφασμένο με την έννοια του περιορισμένου χρόνου και άρα και της υπερπήδησης των εμποδίων της σκληρής καθημερινότητας. Μην ξεχνάς ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια τα βάζουμε εμείς στους εαυτούς μας, τα εσωτερικά εμπόδια επομένως. Ποιο είναι το επιμύθιο; Οι τοίχοι υπάρχουν για να σταματούν όσους δεν θέλουν κάτι αρκετά.

Εκείνο που σου επιτρέπει ίσως να ζήσεις ελεύθερος είναι ότι δεν γνωρίζεις ακριβώς το πότε θα φύγεις από αυτή τη ζωή. Ο χρόνος είναι ακόμη δικός σου.

 

 Άγνωστε φίλε και άγνωστη φίλη, κλείνοντας το άρθρο, εγώ, ένας άγνωστος προς εσένα, που δεν θα σε γνωρίσω ποτέ αλλά και δεν έχω τίποτε να επωφεληθώ από εσένα, σου λέω αυτό.

 

Στην ζωή, τίποτε δεν είναι σίγουρο, ούτε τα πλούτη, ούτε η υγεία, ούτε η αφοσίωση, ούτε οι φιλίες, τα πάντα μπορούν να χαθούν ανά πάσα στιγμή, Χωρίς προειδοποίηση ο ποιο υγιείς άνθρωπος, σ’ένα απόγευμα μπορεί να πληροφορηθεί ότι ενενήντα μέρες του μένουν στην ζωή. Και αυτός που Αγαπά ότι η μνηστή του δεν τον αγαπάει πια,  και ο επιχειρηματίας ότι τα πάντα έχουν χαθεί, και ο απόφοιτος του Πανεπιστήμιου ότι δεν υπάρχει δουλειά για να απασχοληθεί και μ’επιτυχία να στεφθεί !!!

 

Τα κύματα και οι φουρτούνες της Ζωής πέφτουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε άνθρωπο, και αυτός που θα υπερνικήσει  είναι μόνο αυτός που έχτισε το σπίτι του, που θεμελίωσε τη ζωή του στον βράχο της ζωής στον ΧΡΙΣΤΟ. Εκείνος που τον Χριστό θα αγνοήσει και θα νομίσει ότι μόνος του,  Χωρίς στον Χριστό να δοθεί θα υπερνικήσει, μια μέρα κάπως αργά, σαν αυτόν που έχτισε το σπίτι στην άμμο, θα συνειδητοποιήσει ότι ναυάγησε στη ζωή και χωρίς καμία βεβαιότητα για την αυριανή ήμερα ζει !!!

 

Φίλε και φίλη, επιθυμώ να αφήσω ένα καλό ίχνος, ένα θετικό παράδειγμα στη ζωή. Να φωταγωγήσω τον δρόμο της Σωτηρίας, να συμβάλλω και να βοηθήσω αυτούς που ζουν χωρίς την βεβαιότητα της ΣΩΤΗΡΙΑΣ, ότι η Σωτηρία είναι και γι’αυτούς, και είναι το ΔΩΡΟ που ο Χριστός δωρεά δίνει.

 

Όποιος η όποια  και να είσαι,  αν ακολουθήσεις τον Ιησού Χριστό,  τότε θα ισχύει και για σένα η πρόνοια του Θεού.  Κοντά στον Θεό υπάρχει το απάνεμο λιμάνι να ξεκουράζεσαι και να συνεχίζεις στον στίβο της ζωής,  με δύναμη, με ελπίδα και αισιοδοξία.

 

Αν διστάζεις και την πρόσφορα σωτηρίας  του Κυρίου συνεχίσεις να την Αγνοείς, σαν αυτόν που έκτισε το σπίτι του στην άμμο μια μέρα που όμως θα είναι αργά, θα διαπιστώσεις ότι έχασες τη ζωή, ότι έχασες την μοναδική ευκαιρία την Ευλογία του Πατρός, του Γιου και του Αγίου Πνεύματος να δεχτείς και στον παράδεισο  και εσύ να μπεις !