Κείμενα

απο τον πατήρ Ἀθανάσιο Μάργαρη

Κείμενα / Πώς η αγνότητα της ψυχής γίνεται όπλο κατά της πλάνης; Οσ. Ιγν. Μπριαντσανίνωφ"Ο όσιος Ισαάκ ο Σύρος έλεγε: "Η υπομονή στις ταπεινώσεις αγωνίζεται από μόνη της εναντίον των παθών για την απόκτηση της αγνότητας. Όταν τα πάθη κατατροπώνονται η ψυχή αποκτά αγνότητα. Και η αληθινή αγνότητα εφοδιάζει την ψυχή με παρρησία τον καιρό της προσευχής".

Μία σπάνια αναφορά συναντάμε εδώ για την επίσης σπάνια αρετή τηςαγνότητας.

Ο όσιος Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ επικαλείται τα λόγια του Αγ. Ισαάκ του Σύρου που προβαίνει σε μια πνευματική αποκάλυψη. 

Υφίστασθε ταπεινώσεις και δέχεστε ύβρεις και αδικίες; Τότε λέει ακούστε το μυστικό, που κρύβεται μέσα σε πέντε  λέξεις  κλειδιά! Μέσα σε μία αλυσίδα επαγωγών: 
    ΥΠΟΜΟΝΗ-ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ-ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΘΩΝ-ΑΓΝΟΤΗΤΑ

Δηλαδή, όταν αντιμετωπίζουμε τις προσβολές με υπομονή, συμβαίνει μιααυτόματη διαδικασία.

  

Η υπομονή αυτή καθεαυτή αναλαμβάνει από μόνη της αγώνα εναντίον των παθών μας. Έτσι μπορούμε να δούμε τα πάθη μας να υποχωρούν μόνο με την υπομονή μας.  

 

Με αυτό τον τρόπο κερδίζεται η αγνότητα με την ευρύτερη έννοιά της. Γενικά η ψυχή μας εξαγνίζεται, καθαρίζεται, λευκαίνεται, όταν οι αμαρτίες μας ξερριζώνονται.

 

Όταν επιτύχουμε την κατά Χριστόν αγνότητα, την απαλλαγή από εμπαθείς λογισμούς και εφάμαρτες πράξεις, τότε συμβαίνει κάτι το θαυμαστό. Η αγνότητα που κερδίσαμε μας προσφέρει πολλά εφόδια την ώρα της προσευχής. και κυρίως την καλή παρρησία. Και δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για να αποδώσει καρπούς η προσευχή μας. 

 

Συνεχίζει ο Οσ. Ιγνάτιος Μπριαντσανίνωφ:

 

"Ο όσιος Ισαάκ στην επιστολή του προς τον αββά Συμεώνα γράφει: "Μου γράφεις πως έχεις αποκτήσει αγνότητα καρδιάς πώς η μνήμη του Θεού - η νοερά προσευχή του Ιησού δουλεύει στην καρδιά σου και την θερμαίνει. Αν είναι έτσι τα πράγματα τότε αυτό είναι πραγματικά θαυμαστό.

Δεν θα ήθελα όμως να μου τα γράψεις εμένα αυτά τα πράγματα, γιατί δεν είναι σύμφωνα με τις γενικές παραδοχές. Αν θέλεις η καρδιά σου να μυηθεί στα μυστήρια του μέλλοντα αιώνα, τότε πρώτα απ΄ όλα φρόντισε
να προχωρήσεις στις σωματικές αρετές,
στη νηστεία και τις αγρυπνίες.

Να διακονείς τους αδελφούς με υπομονή. 

Να αποβάλεις το θέλημά σου κ.τ.ό. 

Να ασκήσεις τον νου σου στην ανάγνωση και τη μελέτη της Αγίας Γραφής. 

Να έχεις πάντα μπροστά στα μάτια σου την εικόνα των εντολών. 

Να νικήσεις τον εαυτό σου και να απαλλαγείς από τη δουλεία των παθών.

Να ασκηθείς στην αδιάλειπτη προσευχή, στην ικεσία.

Να αποβάλεις από την καρδιά σου εικόνες και είδωλα που έχουν χαραχτεί εκεί από τις αμαρτίες της προηγούμενης ζωής σου".