Κείμενα

απο τον πατήρ Ἀθανάσιο Μάργαρη

Κείμενα / ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


 

Ο νοητός Ήλιος της Δικαιοσύνης περπάτησε στη γη και η γη δεν τον κατάλαβε.

Γέννηση του Ιησού Χριστού_ Рождество Христово_ Nativity of Christ-iconDSC_0933aaΟ νοητός Ήλιος της Δικαιοσύνης άγγιξε τη γη και η γη δεν κάηκε. Περπάτησε στη γη και η γη δεν τον κατάλαβε. Ο άπειρος Θεός έζησε στη γη ως ταπεινός άνθρωπος και ο άνθρωπος τον περιφρόνησε!

Και ποιος θα μπορούσε να αντικρύσει τη δόξα του Θεού; Το φυσικό ήλιο δεν μπορούμε να τον ατενίσουμε, γιατί μας τυφλώνει. Θα μπορούσαμε να δούμε πρόσωπο προς πρόσωπο το Δημιουργό του ήλιου με την άπειρη λάμψη Του;

Στην περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης, όταν φάνηκε επάνω στο όρος Σινά η θεϊκή δόξα, το βουνό κάπνιζε όλο κι έτρεμε. Κανείς δεν μπορεί να δει την εκτυφλωτική λάμψη και το άπειρο μεγαλείο του Θεού και να ζήσει, είπε τότε ο Θεός στο Μωϋσή.

Τώρα, που ξεχύθηκε η χάρη Του στον κόσμο, κατέβηκε από το ύψος Του και σκέπασε τη δόξα Του με την ταπεινοφροσύνη, για να μην κατακαεί η κτίση από τη θωριά Του.

Δεν κατέβηκε στη γη με σεισμό, ούτε με φωτιά, ούτε με φωνή βροντερή, αλλά κατέβηκε σαν τη δροσιά πάνω στον κάμπο και σαν τη σταλαγματιά που στάζει απαλά πάνω στη γη.

Πήρε τη δική μας ανθρώπινη φύση και γεννήθηκε φτωχό βρέφος στη φάτνη, για να μη φοβηθούμε από την όψη Του, αφού θα Τον βλέπαμε σαν έναν από το δικό μας γένος.

Σκέπασε τη μεγαλοσύνη Του με την ταπεινοφροσύνη, που έγινε στολή της θεότητας. Και μας έδειξε την αληθινή δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει τον άνθρωπο και τον κόσμο ολόκληρο.

Από τότε όποιος ντύνεται με τη στολή που ο Χριστός φανερώθηκε στον κόσμο, την ταπείνωση, τον ίδιο τον Χριστό ντύνεται. Και όχι μόνο τον εγγίζει, αλλά στη θεία Κοινωνία ολόκληρο τον πνευματικό Ήλιο τον παίρνει και τον κλείνει μέσα στην καρδιά του. Και τότε αυτή γίνεται ουρανός και παράδεισος.