Κείμενα

απο τον πατήρ Ἀθανάσιο Μάργαρη

Κείμενα / ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ


“Πρόσεχε πολύ σ’ αυτό το θέμα τι συμβουλές θα δίνεις, γιατί θέλει πολλή προσοχή για την περίπτωση του καθενός” Άγιος  Πορφύριος  συμβουλές σε Ιερέα

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ

“ Όταν βάζουμε το ράσο , όλοι ξεκινάμε με σκοπό να αγιάσουμε την ψυχή μας. Γι’ αυτό το σκοπό το βάζουμε το ράσο . Χρειάζεται όμως προσοχή. Διότι θέλεις η τιμή του κόσμου, θέλεις η δόξα, ο εγωισμός μπορεί  να μας κάνουν αντί να αγιάσουμε την ψυχή μας να την χάσουμε”.

  “Άν είχαμε μόνο σώμα πολλά θα κάναμε. Μέσα όμως σ’ αυτό το θνητό σώμα κατοικεί πνεύμα αθάνατο. Γι’ αυτό να φροντίζουμε για την ψυχή μας που είναι πράγμα αθάνατο. Επιμελείσθε δε ψυχής πράγματος αθανάτου”.

“ Το ψωμάκι μας να βγάζουμε , παιδί μου, κι όπου νάναι. Όλα τα επαγγέλματα καλά είναι. Μόνο να είμαστε κοντά στο Θεό, να εργαζόμαστε σωστά και τίμια και με δικαιοσύνη κι ο Θεός τα κάνει τα πάντα καλά”

“  Χωρίς την ψυχή μας καθαρή δεν έχουμε κανένα όφελος από τη Θεία Κοινωνία “

“  Ότι συγχωρεί ο πνευματικός, το συγχωρεί ταυτόχρονα κι ο Θεός στον ουρανό, ό,τι δε συγχωρέσει μένει ασυγχώρητο”.

“ Να διώχνετε τους κακούς λογισμούς, τις φαντασίες που φέρνει ο διάβολος. Να μη δίνετε σημασία , να τα ρίχνετε πίσω”

“ Η στεναχώρια είναι η πιο μεγάλη αρρώστια, να τη διώχνετε”

“ Όταν θα πεθάνω, θα μαζευτούν εδώ άνθρωποι από τα μέρη Τύρου και Σιδώνος “

“ Εκεί που θα είμαι ξαπλωμένος μέσα στο φέρετρο, θα κάνω ότι σηκώνομαι λίγο και όσοι με δουν , όπου φύγει – φύγει “

“ Ζει Κύριος ο Θεός των Δυνάμεων..............”

“ Έχετε πίστιν Θεού. Αιτείτε και δοθήσεται υμίν. Αυτή η πίστη με βοηθάει και με σώζει 70 χρόνια “

“ Δεν πρέπει παιδιά μου, να έχει αμφιβολίες ούτε δυσπιστίες. Να έχετε πίστιν Θεού ως κόκκον  σινάπεως κι ό,τι ζητήσετε, ο Θεός θα σας το δώσει”

“  Καμμιά προσευχή, παιδιά μου, δεν πάει χαμένη. Κι  εμένα αυτή η προσευχή με κράτησε τόσα χρόνια”

“ Πάντα η προσευχή στηρίζει. Να μη δειλιώμε, να μη φοβόμαστε. Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ημών”

“ Πολλοί οι πειρασμοί , παιδιά μου, πολλές οι παγίδες του διαβόλου και στο Μοναστήρι κι έξω στον κόσμο. Αλλά όλα με την προσευχή και τη χάρη του Θεού διαλύονται”

“ Όταν κάνω το Σταυρό μου , λόγχη έχω στο πλευρό μου”

“ Παιδί μου, εγώ γελάω μ’αυτούς που γελούν και κλαίω μ’αυτούς που κλαίνε “

“ Φροντίζω για την ψυχή μου που είναι πράγμα αθάνατο. Γι’ αυτό, παιδιά μου , κι εσείς να φροντίζετε για την ψυχή σας κοντά στους Πατέρες της Εκκλησίας “

“ Να νηστεύετε , παιδιά μου, μην ακούτε που λένε δεν είναι η νηστεία τίποτε κι ότι τα λένε οι καλόγηροι. Δεν τα λένε οι καλόγηροι , παιδιά μου , με συγχωρείτε , τα λέει ο Θεός. Η πρώτη εντολή του Θεού ήταν νηστεία , καθώς και ο Χριστός μας ενήστευσε. Εμείς μπορούμε να πούμε, οτι νηστεύουμε. Ε, τρώμε, τόσα και τόσα. Τώρα νηστεία, παιδιά μου, κάνουμε εμείς? Όταν τρώμε , με συγχωρείτε , τόσα και τόσα φαγητά, ΄εστω αλάδωτα, έστω........Υπάρχουν νηστήσιμα φαγητά πολλά. Αρκεί ο άνθρωπος νάχει την υγεία του και τη θέληση να νηστέψει. Νηστεία, αγρυπνία προσευχή ουράνια χαρίσματα λαβών. Προσευχή, παιδιά μου , και νηστεία αυτά ωφελούν την ψυχή του ανθρώπου